Zarówno soki owocowe, jak i warzywne robimy niemal od zawsze. Te pierwsze lubimy niemal bez wyjątku, do tych drugich powoli zaczynamy się przyzwyczajać, a i tak jesteśmy nieco zdziwieni, gdy są one promowane jako napoje pitne.
Trudno jednak uwierzyć, że soki, które kupujemy w sklepach mogą być równie zdrowe jak te, które przygotowujemy sami w domu. Przecież w produkcji seryjnej stosuje się nieco inne zasady doboru produktów, a jednocześnie dodaje się do nich substancje słodzące, wzmacniacze smaku i konserwanty. Nawet nazwy tych dodatkowych składników nie brzmią dobrze. Trudno zatem nie docenić znaczenia samodzielnego przygotowywania soków, gdyż to właśnie te świeżo wyciskane są jednocześnie najzdrowsze. Jest to tym bardziej proste, że możemy je szybko przygotować samodzielnie, np. za pomocą wyciskarki do soków. Skąd jednak bierze się ich dobroczynny wpływ na zdrowie i dlaczego właściwie powinniśmy je pić?
Zdrowie ukryte w płynie
Wszystkie enzymy, witaminy i minerały, z którymi mamy do czynienia w sokach, mają swoje źródło w owocach i warzywach, z których korzystamy. Czy zatem koniecznie musimy przygotowywać z nich soki? A może lepiej po prostu zjeść produkt, który nie będzie generował żadnego dodatkowego wysiłku z naszej strony? Badania potwierdzają jednak, że soki powinny znaleźć się w centrum naszego zainteresowania, ponieważ zawarte w nich dobroczynne substancje mogą być aż czterokrotnie lepiej przyswajane przez ludzki organizm. W efekcie w soku dostarczymy więcej witamin niż w owocu czy warzywie. Dzieje się tak dlatego, że soki są łatwo przyswajalne, a tym samym składniki w nich zawarte szybciej rozprzestrzeniają się po naszym organizmie. Czasami trwa to zaledwie 15 minut. Już po chwili stare komórki są zastępowane przez nowe, a te ostatnie są wzbogacone o dobroczynne składniki zawarte w soku. W efekcie krótko po jego spożyciu zaczynamy czuć się lepiej, mamy więcej energii i znajdujemy chęć do działania.
Mnogość możliwości
Zarówno soki owocowe, jak i warzywne charakteryzują się tym, że można je przyrządzać wykorzystując dziesiątki kombinacji smakowych. Kluczowe wydają się być tutaj nasze własne preferencje i nikt nie ma prawa nam powiedzieć, że jabłko musi być zmieszane z marchewką, a sok pomarańczowy nie może być połączony z odrobiną trawy cytrynowej. Tak naprawdę kluczowe jest to, co lubimy najbardziej, choć ważne jest też to, jakie składniki odżywcze planujemy przemycić za pomocą soku. A przecież jest ona nieoceniona między innymi wtedy, gdy chcemy zaserwować sobie warzywo, którego nie lubimy.
W zależności od naszych indywidualnych preferencji, soki możemy solić, dodawać do nich odrobinę cukru, mieszać je ze sobą, a nawet tworzyć kombinacje owoców i warzyw. Jest to bardzo ważne w przypadku dzieci, gdyż często nie przepadają one za konkretnymi owocami i warzywami. Podawanie im soków często przynosi o wiele lepsze rezultaty niż zmuszanie ich do jedzenia brokułów na obiad. Oczywiście powinny jeść również zielone warzywa, ale te bardzo często z wiekiem zaczynają im smakować. Łatwiejsza przyswajalność sprawia, że aby dostarczyć organizmowi dzienną porcję witamin i minerałów, trzeba wypić znacznie mniej soku niż samych owoców i warzyw.
Dlaczego właściwie powinniśmy pić soki?
Odpowiedź na pytanie, dlaczego powinniśmy pić soki owocowe i warzywne, nie jest zbyt skomplikowana. Przecież zawarte w nich witaminy i minerały przyczyniają się do naszego zdrowia. Picie soków chroni nasz organizm przed nadciśnieniem, chorobami serca, poprawia wzrok, pozytywnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci, a przy tym minimalizuje ryzyko udaru mózgu, a nawet... wielu nowotworów.
Zarówno nasza codzienna dieta, jak i styl życia - w szkodliwym środowisku i w ciągłym stresie - przyczyniają się do zakwaszenia organizmu. Jest to poważny problem, gdyż nie możemy zapominać, że zakwaszony organizm jest bardziej podatny na różnego rodzaju infekcje, a w bardziej skrajnych przypadkach - na nowotwory. Wzrasta również ryzyko zachorowania na cukrzycę, a nasze ogólne samopoczucie również ulega wyraźnemu pogorszeniu. Brakuje nam energii i często jesteśmy apatyczni. Okazuje się jednak, że nieocenionym wsparciem w tym przypadku mogą okazać się świeżo wyciskane soki. Nie tylko skutecznie oczyszczają organizm z toksyn, ale także likwidują zakwaszenie, dodają energii i poprawiają stan zdrowia. Co więcej, zmiany zachodzą błyskawicznie. Kuracja sokami jest również nieoceniona, gdy chcemy zwiększyć naszą odporność. Wynika to przede wszystkim z dużej zawartości witaminy C obecnej w wielu warzywach i owocach. Soki zwracają na siebie uwagę również jako źródło wielu składników neutralizujących wolne rodniki. Dzięki temu przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia się organizmu i zapobiegają powstawaniu chorób.
Soki podczas odchudzania
Mówiąc o zaletach świeżo wyciskanych soków, nie można zapominać o tym, że są one nieocenione dla osób dbających o swoją sylwetkę. Nie ma znaczenia, czy chcą one jak najdłużej utrzymać swoją optymalną wagę, czy też dopiero się odchudzają - zawsze przyda im się bomba witaminowa. Jest to możliwe przede wszystkim dlatego, że błonnik jest obecny zarówno w owocach, jak i warzywach, a ten trafia do naszego organizmu wraz z sokami, wspomagając proces odchudzania.
Najbardziej charakterystyczną cechą błonnika pokarmowego jest to, że pęcznieje on w żołądku, a tym samym przyczynia się do eliminacji uczucia głodu. Jeśli jesteśmy syci, nie musimy sięgać po przekąski. Jemy mniej, mniej też tyjemy, a nagromadzona już tkanka tłuszczowa może być wykorzystana przez organizm do prawidłowego funkcjonowania. To właśnie z niej zaczyna być wytwarzana energia, a my zaczynamy chudnąć. Co nie mniej ważne, błonnik przyczynia się do regulacji procesów trawiennych w organizmie i jednocześnie wspomaga pracę narządów układu pokarmowego.
Karolina