Coraz szerszy dostęp do wiedzy medycznej sprawia, że bardziej dbamy o swój organizm. W trosce o zdrowie dbamy o prawidłowy bilans witamin i minerałów oraz przywiązujemy znacznie większą uwagę do odpowiednio skomponowanego menu.
Kolagen to białko młodości
Bardzo ważne jest, aby odpowiednio zadbać o podstawowy budulec naszego organizmu, jakim jest m.in. białko, a dokładniej kolagen, który jest podstawowym składnikiem tkanki łącznej (inaczej zwanej fibroblastem). Z niego zbudowane jest 30% całkowitej masy białka i 80% tkanki łącznej naszego organizmu. Buduje tzw. włókna kolagenowe, które są podstawowym składnikiem skóry, ścięgien, kości, stawów czy rogówki oka. Cechą charakterystyczną tych narządów jest m.in. rozciągliwość i bardzo duża odporność na urazy mechaniczne. Duża w tym zasługa kolagenu, który tworzy sprężyste rusztowanie do mocowania narządów wewnętrznych, takich jak nerki, wątroba czy żołądek. Do głównych zadań tego białka należy również utrzymywanie odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry oraz odnawianie jej komórek.
Kolagen - kiedy go brakuje?
Kolagen jest produkowany w naszym organizmie w sposób naturalny i podlega regularnej wymianie (ok. 3 kg rocznie) podczas naturalnych procesów odnowy biologicznej.
Dopóki jesteśmy młodzi, nasz organizm systematycznie odbudowuje włókna kolagenowe, jednak z czasem stopniowo tracimy zdolność do samoregeneracji, co skutkuje m.in. wstrzymaniem procesów odnowy białek. Badania wykazują, że średnio od 26 roku życia produkcja kolagenu zaczyna naturalnie spadać, a dodatkowo choroby i wzmożona aktywność fizyczna (np. poprzez sport wyczynowy) stają się podstawową przyczyną tzw. ubytków białkowych, które są konsekwencją naturalnego procesu starzenia.
Ubytki kolagenu - skutki
Wśród skutków utraty kolagenu wymienia się m.in. zwiększoną suchość skóry, pojawienie się pierwszych zmarszczek czy utratę elastyczności skóry. Brak tego podstawowego budulca powoduje jednak znacznie poważniejsze zmiany, takie jak pojawiające się z wiekiem zmiany zwyrodnieniowe. Zaburzenia te powodują problemy z poruszaniem się lub sztywność stawów. Stawy, które są ruchomymi połączeniami kości posiadają tzw. łożysko, które jest miejscem ich połączenia. Największym problemem jest tu tarcie, dlatego powierzchnie stawowe pokryte są dodatkowo tkankami takimi jak chrząstka szklista i błona maziowa stawów. Wytwarzają one tzw. maź, która smaruje stykające się ze sobą ruchome części kości, eliminując proces ścierania. W przypadku niedoboru lub naturalnego ubytku kolagenu pojawia się nieprzyjemny ból, ponieważ kości nie są dostatecznie osłonięte, a to wpływa również na stan chrząstki poprzez jej utwardzenie i uelastycznienie.
Kolagen na stawy
Współczesna medycyna daje możliwości uzupełnienia brakujących substancji między innymi dzięki stosowaniu odpowiednich preparatów. Na rynku dostępnych jest wiele różnych suplementów zawierających zróżnicowane stężenie i pochodzenie pożądanych substancji. Wyróżniamy m.in. kolagen wołowy i kolagen rybi - przy czym ten drugi jest najlepszym źródłem dobrze przyswajalnych białek. O kolagenie na stawy krąży wiele opinii, warto jednak wybrać preparat jakościowy, a zarazem taki, który będzie najlepiej przyswajalny w naszym organizmie. Środowiska medyczne zalecają przede wszystkim stosowanie dobrej jakości kolagenu rybiego na stawy, który pozwala zachować pełną sprawność przez długi czas i znacznie poprawić komfort życia nawet w zaawansowanym wieku.
Kolagen do picia
Pamiętajmy, że przy wyborze odpowiedniego preparatu musimy wziąć pod uwagę kilka parametrów, a cena dobrego kolagenu na stawy nie zawsze idzie w parze z jego jakością. Najważniejszym czynnikiem, którym należy się sugerować jest odpowiednie wchłanianie składników aktywnych. Jednym z najlepszych wyborów jest preparat marki Duocollagen, który występuje w formie płynnej, czyli kolagenu do picia, co ułatwia jego codzienne stosowanie.
Badania dowiodły, że kolagen w postaci płynnej jest najlepiej przyswajalny ze względu na jego szybkie wchłanianie przez nasz układ pokarmowy, a wzrost ilości kolagenu w tkankach i stawach zwiększa się już w 6-12 godzin po spożyciu. Kolagen do picia firmy Duocollagen został wzbogacony o kompozycję antyoksydantów, co pozwala utrzymać włosy i paznokcie w dobrej kondycji, a także korzystnie wpływa na wygląd całego ciała. Innowacyjne właściwości tego produktu pozwolą utrzymać nasze stawy i kości w doskonałej kondycji, dostarczając im potężną dawkę substancji odpowiedzialnych za ich funkcjonowanie.
Zbawienne działanie preparatu potwierdzają liczne opinie stałych konsumentów, którzy bardzo szybko zauważają znaczną poprawę swojego wyglądu i rezygnację z bólu stawów czy zwiększenie ich elastyczności. Pamiętajmy zatem, że regularne przyjmowanie odpowiednio dobranego kolagenu na stawy może znacząco poprawić jakość naszego życia, a przede wszystkim pozwoli nam cieszyć się sprawnością i elastycznością ciała nawet w podeszłym wieku.
Karolina