Owsianka to jedno z najbardziej pożywnych śniadań. Nazwa mojego bloga jest zdrobnieniem od tego słowa nie bez powodu ???? Zjadłam w swoim życiu setki owsianek i przetestowałam wiele kombinacji smakowych. W tym poście dzielę się z Wami moimi ulubionymi przepisami na owsiankę.
Czekoladowa owsianka na noc
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżeczka kakao
- 150 ml mleka (u mnie sojowe)
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- Ulubiony owoc
- Masło orzechowe / orzechy
Do słoika wsypać płatki owsiane, nasiona chia, kakao i szczyptę soli. Dodaj mleko i syrop klonowy. Dobrze wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Rano dodaj ulubione owoce i trochę masła orzechowego lub orzechów.
Płatki owsiane z tahini
- 50 g płatków owsianych
- 200 ml mleka (u mnie sojowe)
- 2 łyżeczki tahini
- łyżeczka syropu klonowego
- szczypta soli
Mleko, syrop klonowy i płatki owsiane wlewamy do rondelka i gotujemy przez około 5 minut. Następnie dodać tahini i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut, pod przykryciem, aby płatki napęczniały. Przełóż do miski i dodaj ulubione owoce. Moim zdaniem najlepiej komponują się borówki, maliny i truskawki.
Czekoladowa owsianka z suszonymi śliwkami i migdałami
- 50 g płatków owsianych
- 200 ml mleka (u mnie sojowe)
- 4 kostki ciemnej czekolady
- łyżeczka syropu klonowego
- kilka śliwek
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- łyżka migdałów
Płatki zbożowe gotujemy w mleku przez kilka minut. Dodajemy szczyptę soli, syrop klonowy i czekoladę. W międzyczasie wyjmij pestki ze śliwek i pokrój je w kostkę, a następnie dodaj na patelnię i posyp łyżeczką cynamonu. Gotuj śliwki, pod przykryciem, aż będą miękkie. Owsiankę przekładamy do miseczki, dodajemy śliwki i dekorujemy orzechami.
Bananowa owsianka z masłem orzechowym
- 50 g płatków owsianych
- 200 ml mleka (u mnie zwykle sojowego)
- mały banan
- łyżeczka masła orzechowego
Mleko wlewamy do rondelka i dodajemy płatki owsiane. Gotuj przez około 5 minut. Następnie dodajemy rozgniecionego banana i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Przełóż do miski, dodaj ulubione owoce i masło orzechowe lub orzechy.
Płatki owsiane z pieczoną dynią
- 50 g płatków owsianych
- 200 ml mleka (w moim przypadku mleka sojowego)
- 2-3 łyżki puree z dyni (ja piekę dynię w większych ilościach i zamrażam w małych porcjach)
- syrop klonowy / 2 łyżeczki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
W garnku wymieszać mleko z dynią i syropem klonowym. Dodać płatki zbożowe, cynamon i szczyptę soli. Gotuj przez 5 minut i odstaw do ostygnięcia pod przykryciem na kilka minut, aby ostygło. Przelej do miski i dodaj owoce. Moim zdaniem maliny lub borówki sprawdzą się tu idealnie, a łyżeczka masła orzechowego jest obowiązkowa.
Płatki owsiane z cukinią
- 50 g płatków owsianych
- 200 ml mleka (u mnie sojowe)
- 1/2 małej cukinii
- masło orzechowe
- owoce
W rondelku umieścić płatki owsiane, napój sojowy, syrop klonowy i szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 2 minuty. Dodaj startą cukinię i gotuj przez kolejne 3 minuty. Jeśli lubisz gęstszą owsiankę, pozostaw ją w rondlu pod przykryciem przez 5 minut.
Przełóż do miski, udekoruj owocami i masłem orzechowym.
Owsianka marchewkowa z pomarańczą i orzechami włoskimi
- 50 g płatków owsianych
- 200 ml mleka (w moim przypadku mleka sojowego)
- marchewka
- łyżka syropu klonowego
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- 1/2 pomarańczy
- łyżka orzechów włoskich
W rondelku umieścić płatki owsiane, grubo startą marchewkę, napój sojowy, syrop klonowy i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Jeśli lubisz bardziej gęstą owsiankę, pozostaw ją w rondlu pod przykryciem na kolejne 5 minut. Przełóż do miski i udekoruj pomarańczą i orzechami.
Owsianka z duszonym jabłkiem, gruszką i cynamonem
- 50 g płatków owsianych
- 200 ml mleka (zwykle używam mleka sojowego)
- jabłko
- gruszka
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki cukru kokosowego / syropu klonowego
- szczypta soli
Płatki zbożowe gotujemy w mleku przez kilka minut. Dodaj szczyptę soli i cynamonu. W międzyczasie pokroić gruszkę i jabłko w kostkę. Wrzucić na patelnię, dodać 2 łyżki wody, 2 łyżeczki cukru kokosowego, łyżeczkę cynamonu i dusić aż do odparowania wody. Płatki owsiane przełożyć do miseczki, dodać jabłka i gruszki, udekorować. Idealnie pasują do niej prażone płatki migdałów.
Więcej na ten temat można przeczytać tutaj: https://bistrobox.pl/zdrowo-i-pozywnie-czyli-o-tym-jak-komponowac-sniadania-do-szkoly/
Karolina