Pyszny obiad w szybkim tempie: 20 łatwych przepisów na posiłki
Pomysły na piękno /. Po stresującym dniu często brakuje Ci czasu i energii, aby zrobić zakupy i ugotować porządny obiad. Usługi dostawcze i fast foody są często niezbędne, aby szybko nakarmić siebie i swoją rodzinę. Ale nie jest to jedyna możliwość. W artykule przedstawiono 20 przepisów na proste, tanie posiłki, które nie wymagają wiele czasu i wysiłku. Obiecujemy, że będzie pysznie, a zarówno dorośli jak i dzieci będą zachwyceni!1.
Składniki: makaron (pióra, spirala itp.), mięso mielone (kurczak, wieprzowina, wołowina), cebula, masło, olej słonecznikowy, sól, pieprz do smaku.Przygotowanie: najpierw przygotuj mięso. Cebulę obrać i drobno posiekać, wrzucić na patelnię z olejem słonecznikowym i lekko podsmażyć. Do cebuli dodajemy mięso mielone, sól i pieprz, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie. W osobnym garnku ugotować makaron. Ugotowany makaron wymieszać z mięsem mielonym i dodać masło. Ciesz się obfitym i smacznym obiadem!
Makaron podawaj z ketchupem lub świeżymi warzywami.
2. Makaron z serem
Składniki: spaghetti, ser twardy lub mozzarella, oliwa z oliwek, sól, pieprz.Metoda: Wlej wodę do rondla, posól i doprowadź do wrzenia. Spaghetti wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. W czasie gdy makaron się gotuje zetrzeć ser na drobnej tarce. Ugotowane spaghetti odcedzić w durszlaku. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przyprawy, następnie dodać spaghetti. Stopniowo dodawać ser i dobrze wymieszać masę. Upewnij się, że ser pokrywa każdy makaron. W efekcie otrzymasz bardzo smaczny i aromatyczny makaron o kremowym smaku! Bon appetit!
3.
Ryżz filetem
z kurczaka Składniki: ryż, filet z kurczaka, marchew, cebula, czosnek, olej słonecznikowy, sól, przyprawy do smaku.Metoda: Obierz cebulę, posiekaj ją drobno. Podsmaż cebulę na oleju słonecznikowym. Dodać pokrojony w kostkę filet z kurczaka, sól, pieprz. Przy okazji można zastąpić filet dowolnym innym mięsem, wątróbką, małżami czy nawet krewetkami. Posługuj się własnym gustem i jedzeniem w lodówce. Krótko podsmażyć mięso i cebulę, dodać ryż i zalać wodą. Czosnek obrać, posiekać drobno ząbki lub rozgnieść nożem i dodać do masy. Gotuj pod zamkniętą pokrywką, aż ryż będzie ugotowany. Ryż podawaj z ketchupem, sosem sojowym lub po prostu zwykłym.
4. Omlet z pomidorami
Składniki: jajka, mleko, pomidory, sól, pieprz, papryka, olej słonecznikowy, ser (opcjonalnie).Przygotowanie: w misce ubić jajka, dodać mleko i przyprawy. Ubijać trzepaczką lub widelcem do uzyskania gładkiej masy. Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy, ułożyć pomidory pokrojone w półkrążki, zalać masą jajeczną. Smażyć na średnim ogniu pod zamkniętą pokrywką do miękkości. Ser zetrzeć na drobnej tarce i posypać nim ugotowany omlet. Zostawić na 2 minuty pod przykryciem, aby ser się rozpuścił.
Aby obiad z omleta był bardziej serdeczny, dodaj bułkę tartą lub grzanki.
5. Kanapki na gorąco "szybka pizza"
Składniki: chleb (do wyboru), wędliny (kiełbasa, szynka), ser, pomidory, ketchup, majonez.Przygotowanie: ser zetrzeć na drobnej tarce, kiełbaski pokroić w drobną kostkę lub również zetrzeć na tarce. Pomidory pokroić w pół krążki lub kostkę. Weź kromkę chleba, posmaruj ją majonezem i ketchupem, na wierzchu połóż pomidora, parówki, posyp serem. Włóż kanapki do mikrofalówki. Zapiekaj, aż ser się rozpuści. Jeśli nie masz mikrofalówki, możesz zrobić szybkie pizze na patelni z założoną pokrywką lub nawet w piekarniku.
Uwierzcie mi, że te kanapki zostaną w Waszej rodzinie na długo i to nie tylko jako obiad.
6.
"Skład: cienki chleb pita, kiełbasa (parówka, szynka), ser, pomidor, ogórek, majonez, ketchup, olej słonecznikowy.Przygotowanie: kiełbasę pokroić w paski julienne lub zetrzeć na tarce. Razem z kiełbasą lub zamiast kiełbasy można użyć kiełbasy, szynki, gotowanego filetu z kurczaka i innych składników według własnego gustu. Ser zetrzeć na grubej tarce. Ogórek i pomidor pokroić w paski julienne. Pitę posmarować majonezem i ketchupem, położyć kiełbasę, pomidora i ogórka, posypać serem. Wrap. Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy, położyć shawarmę i lekko podsmażyć z obu stron.
7. Rolka law
aszowaz twarogiem i zieleniną
Składniki: cienkie lawasze, twaróg, zielenina (dowolna według gustu), sól.Przygotowanie: zieleninę drobno posiekać, połączyć z twarogiem i solą. Dokładnie wymieszać. Podziel lavash i farsz na dwie równe części. Oba płaty pity posmarować masą twarogową, nałożyć na siebie i zrobić ciasny rulon. Bułkę pokroić na małe kawałki. Ułożyć na talerzu i podawać.
Lavash to uniwersalna baza dla Twoich pomysłów. Nie tylko twaróg można wykorzystać jako nadzienie. Lavash z topionym serem zwieńczony owocami morza, warzywami i mięsem jest bardzo smaczny.
8. Frytki (słodkie i wytrawne)
Składniki: mąka, kefir, cukier, jajko, sól, proszek do pieczenia, olej słonecznikowy.Przygotowanie: w głębokim naczyniu połączyć jajko z kefirem i cukrem, ubić trzepaczką lub widelcem, dodać proszek do pieczenia. Dodać mąkę, sól, dokładnie wymieszać. Konsystencja gotowego ciasta powinna przypominać gęstą kwaśną śmietanę. Na patelni rozgrzać odpowiednią ilość oleju słonecznikowego. Za pomocą łyżki stołowej wylej ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Naleśniki podawaj z masłem, kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem.
Przy okazji, aby urozmaicić smażone naleśniki, można dodać do ciasta jabłka sułtanki, owoce kandyzowane, kropelki czekoladowe lub zrobić je bez cukru. W przypadku tej drugiej opcji pomiń w przepisie cukier, a do ciasta wrzuć drobno posiekaną kiełbasę i ser.
9.
Skład: wątróbka (dowolna), jajka, cebula, mleko, mąka, sól, pieprz, inne przyprawy do smaku, olej słonecznikowy.Sposób przygotowania: Wątróbkę wraz z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Do masy wątrobowej dodać jajka, mleko, mąkę, sól, pieprz i przyprawy. W efekcie powinno powstać dość cienkie ciasto, przypominające niskotłuszczową kwaśną śmietanę. Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy. Na patelnię wlewamy małymi porcjami masę wątrobową, smażymy z obu stron do miękkości.
Te frytki z wątróbki można zrobić z wątroby drobiowej, wołowej i wieprzowej. Okazują się bardzo smaczne i pachnące. Naleśniki z wątróbki podawać jako samodzielne danie z kwaśną śmietaną lub jako dodatek do sałatek i dań bocznych.
10.
Tłuczone ziemniakize śledziem
Składniki: ziemniaki, masło, mleko, śledź, cebula, woda, ocet, cukier, olej słonecznikowy, sól.Wstępne gotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki zetrzeć tłuczkiem do mięsa, dodać masło i podgrzane mleko. Podczas gdy ziemniaki się gotują, przygotuj marynatę do cebuli. Wymieszać zimną wodę, cukier, sól i ocet. Cebule obrać, pokroić w półkrążki i wrzucić do marynaty. Pozostawić na 20-30 minut. Śledzie obieramy i kroimy na kawałki, na wierzchu układamy cebulę, polewamy olejem słonecznikowym. Tłuczone ziemniaki ze śledziem są gotowe!
Aby uprościć i przyspieszyć proces przygotowania takiego obiadu, zaopatrz się wcześniej w marynowane śledzie. Wtedy trzeba będzie ugotować tylko ziemniaki!
11. Zupa postna
Składniki: ziemniaki, cebula, marchew, zielony groszek, młoda kapusta, sól, przyprawy do smaku, olej słonecznikowy.Przygotowanie: warzywa obrać, posiekać. Wszystkie składniki połączyć w rondlu, zalać wodą. Gotuj, aż warzywa będą gotowe. Opcjonalnie można dodać do zupy pieczarki. Podawać z bułką tartą lub grzankami.
12. Sałatka warzywna z trzech składników Składniki
: ogórek, jajko, kukurydza, majonez, sól, przyprawy do smaku.Przygotowanie: jajka gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórki opłukać i posiekać. Składniki połączyć, zaprawić majonezem, dodać sól i przyprawy. Jeśli wolisz, dodaj do sałatki kwaśną śmietanę.
Tę sałatkę można podać do obiadu jako samodzielne danie lub jako dodatek do dania.
13. Vinaigrette
Składniki: ziemniaki, buraki, marchew, kapusta kiszona, fasola, groch, ogórek kiszony, cebula, olej słonecznikowy, sól.Przygotowanie: ziemniaki, buraki i marchewkę gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ugotować fasolę lub użyć fasoli z puszki. Posiekać ogórek i cebulę. Połącz wszystkie składniki, posól, ubierz olejem słonecznikowym. Pyszna, budżetowa, obfita i prosta sałatka gotowa! Możesz zaoszczędzić sporo czasu na jego przygotowanie, jeśli wcześniej ugotujesz warzywa.
14 Pieczone ziemniaki z pie
czarkamiSkładniki: ziemniaki, pieczarki (lub dowolne inne grzyby, które lubisz), cebula, olej słonecznikowy, sól, przyprawy.Przygotowanie: ziemniaki obrać, pokroić w paski julienne. Grzyby opłukać pod bieżącą wodą, posiekać. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, lekko zrumienić cebulę, dodać grzyby i ziemniaki, przyprawy. Smażyć na średnim ogniu do miękkości.
W tym przepisie możesz użyć zarówno świeżych, jak i puszkowanych grzybów. Można też wcześniej podsmażyć grzyby i wkomponować je w ugotowane ziemniaki. Smażone ziemniaki podawaj z ogórkami lub sałatkami warzywnymi.
15. Drenniki z serem
Składniki: ziemniaki, jajko, mąka, ser, zioła, olej słonecznikowy do smażenia, sól, przyprawy.Przygotowanie: ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Ser również zetrzeć na tarce. Posiekać zioła. Wszystkie składniki łączymy w misce i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Za pomocą łyżki formować małe płaskie placki i układać na patelni z rozgrzanym olejem słonecznikowym. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Nie trzeba poświęcać wiele czasu i wysiłku, aby przygotować taki obiad. Jeśli nie ma sera, można go pominąć w przepisie. Można też urozmaicić składniki, wkładając do naleśników startą kiełbasę, oryginalne przyprawy i inne warzywa.
16. Szybka pizza z kefirem
Składniki: mąka, jajka, kefir, olej słonecznikowy, proszek do pieczenia, sól, kiełbasa, pieczarki, pomidory, ser, ketchup, majonez.Gotowanie: Ciasto kefirowe jest znacznie szybsze niż drożdżowe, a pizza jest cienka i bardzo smaczna. Jajka ubić lekko trzepaczką, dodać kefir, proszek do pieczenia, sól, olej słonecznikowy i kefir. Dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną olejem słonecznikowym. Wymieszaj ketchup z majonezem i posmaruj ciasto. Na wierzchu ułożyć krążki pomidorów, drobno pokrojoną kiełbasę i pieczarki, posypać startym serem. Piec w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia i podawać do obiadu!
Wiadomo, że pizza może być z dowolnymi dodatkami. Nie ograniczaj się więc do sugerowanego zestawu składników. Nie ograniczaj się tak bardzo sugerowanym zestawem składników: eksperymentuj!
17.
Kasza gryczanaz mięsem mielonym (pieczarkami) na patelni
Składniki: kasza gryczana, dowolne mięso mielone lub pieczarki, marchew, cebula, olej słonecznikowy, sól, przyprawy.Przygotowanie: marchew i cebulę obrać, posiekać, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem słonecznikowym, smażyć na złoty kolor. Dodać mięso mielone lub posiekane pieczarki, sól, przyprawy. Smażyć delikatnie, aż zmięknie. Dodajemy grykę i przykrywamy wodą. Gotuj pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu, aż zniknie płyn. W efekcie otrzymujemy bardzo smaczną, soczystą i aromatyczną kaszę gryczaną, która nikogo nie pozostawi obojętnym!
18. Kremówka
Składniki: twaróg, mąka, cukier, jajka, masło, cukier waniliowy (opcjonalnie), sól.Przygotowanie: oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z twarogiem, wanilią i zwykłym cukrem. Białka ubić za pomocą trzepaczki. Roztopić masło, aż będzie płynne. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki, dodać mąkę i sól. Wlać masę do naczynia do zapiekania. Gotować w piekarniku przez 20-30 minut.
Opcjonalnie możesz dodać sułtanki, skórkę pomarańczową, wiórki czekoladowe i inne składniki, które lubi Twoja rodzina. Szybka i zdrowa wersja pysznego obiadu gotowa!
19. Pierogi leniwe
Składniki: twaróg, mąka, cukier, sól, masło.Metoda: mieszamy twaróg z cukrem i solą, aż do połączenia składników. Dodaj mąkę. Posypać mąkę na stolnicy. Ciasto zwijamy w kiełbaski i kroimy na małe kawałki. W garnku zagotować wodę z solą. Knedle z twarogiem wrzucać do gotującej się wody. Gdy pierogi unoszą się na wodzie, są gotowe. Wyjąć łyżką cedzakową, następnie dodać masło. 19.
20.
Skład: mąka, cukier, kakao, jajko, mleko, olej słonecznikowy, proszek do pieczenia, sól.Metoda : Weź miskę i najpierw wymieszaj wszystkie płynne składniki, ubij trzepaczką lub widelcem. Dodać suche składniki, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przełożyć do kubka (nie wypełniać więcej niż do połowy) przystosowanego do mikrofalówki, włożyć do mikrofalówki na 3-5 minut. Zjedz muffinkę bezpośrednio z kubka lub przełóż na talerz.
To świetna opcja na szybki i łatwy deser, który będzie świetnym dodatkiem do każdego obiadu!
Teraz już wiesz jak zrobić szybki, łatwy i przyjazny dla budżetu posiłek dla całej rodziny. Mamy nadzieję, że nasze przepisy pomogą Ci zaoszczędzić czas i wysiłek!
Omów artykuł Powiedz znajomym: Zapisz się do magazynu
- Czytaj także
- Comments Off on
Karolina