Jeśli dokucza Ci chroniczne zmęczenie, złe samopoczucie, utrata energii, osłabienie organizmu, zły stan skóry, włosów i paznokci, może to oznaczać, że równowaga kwasowo-zasadowa została zaburzona i cierpisz na zakwaszenie organizmu.
Niestety zwykłe pobranie krwi i badanie moczu nie wykaże zakwaszenia organizmu. Wyniki podstawowych badań są dobre, nawet gdy organizm jest silnie zakwaszony. Dopiero na podstawie testu pH można wywnioskować, czy zły stan zdrowia związany jest z rozregulowanym środowiskiem kwasowo-zasadowym. Symbol pH jest miarą kwasowości lub zasadowości, a optymalny poziom pH płynów ustrojowych nie powinien być niższy niż 6,8, a wyższy niż 7,8 - dla krwi. Z odczynem kwaśnym mamy do czynienia, gdy w roztworze występuje przewaga jonów wodorowych H+, a odczyn zasadowy oznacza nadmiar jonów wodorotlenkowych OH-. Jeśli ilość jonów wodorowych i wodorotlenkowych jest równa, mamy do czynienia z odczynem obojętnym. Równowaga kwasowo-zasadowa jest odpowiedzialna za regulację i prawidłowy przebieg funkcji życiowych oraz odpowiada za zdrowy organizm. Zakwaszenie organizmu prowadzi do chorób, które z czasem przekształcają się w przewlekłe. Duże odchylenia w pH krwi mogą prowadzić nawet do śmierci. Optymalne pH powinno wynosić 7,35-7,45. Niestety, większość ludzi ma pH poniżej 6,8 i w efekcie ich organizm jest zakwaszony.

Jakie produkty zakwaszają
Niestety, większość popularnych produktów zakwasza organizm. Jeśli od czasu do czasu sięgniemy po produkty zakwaszające, to nic złego się nie stanie. Organizm poradzi sobie z nadmiarem kwasowości. W gorszej sytuacji są osoby, które codziennie sięgają po produkty zakwaszające. W takiej sytuacji organizm nie ma szans na ciągłą neutralizację kwasów. Po pewnym czasie obniża się PH i następuje demineralizacja tkanek.
Do grupy produktów najbardziej kwasotwórczych należą m.in:
- Mięso - w tym wszelkiego rodzaju wędliny, zwłaszcza wieprzowe;
- cukier i sztuczne słodziki - wszystkie produkty zawierające te słodkie składniki;
- białą mąkę - chleby, makarony, ciasta i ciasteczka itp;
- ryż biały;
- sery żółte;
- jajka;
- kawa i herbata;
- kakao - w tym czekolady, czekoladki, itp;
- sól;
- alkohol;
- tytoń;
Objawy towarzyszące zakwaszeniu organizmu
Do najczęstszych objawów zakwaszenia organizmu należą: zaparcia, problemy trawienne, wzdęcia, grzybica przewodu pokarmowego, zapalenie błony śluzowej żołądka. Inne dolegliwości, które towarzyszą zakwaszeniu organizmu to: bóle mięśni, bóle stawów, bóle kręgosłupa, uszkodzenia krążków międzykręgowych, reumatyzm. Wypadanie włosów, łamliwość paznokci, suchość skóry, trądzik, migreny, zawroty głowy, częste infekcje również towarzyszą zaburzeniom równowagi kwasowo-zasadowej.
Skutki zakwaszenia organizmu
Dieta kwasotwórcza może prowadzić do bardzo poważnych chorób. Niestety, zakwaszenie organizmu prowadzi do demineralizacji tkanek, następuje odwapnienie organizmu, co prowadzi do osteoporozy. W efekcie zęby i kości stają się słabsze, jesteśmy narażeni na próchnicę, łamią się i wypadają włosy. Zakwaszenie organizmu prowadzi również do miażdżycy, wieńcówki i cukrzycy. Wysokie zakwaszenie prowadzi do udaru mózgu, sprzyja zapaleniu wątroby, stanom zapalnym stawów, sprzyja rozwojowi nowotworów - komórki nowotworowe szybko rozwijają się w środowisku kwaśnym, a giną w odczynie zasadowym. Zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi również do problemów z ciśnieniem krwi i nadwagą. Może też powodować rozkojarzenie, problemy z koncentracją i pamięcią, chroniczne zmęczenie, depresję, napady agresji. Nadmiar kwasów powoduje również szybsze starzenie się tkanek, a co za tym idzie szybsze pojawianie się zmarszczek.
Jak zakwasić organizm?
Jest to zarówno proste, jak i trudne. Proste, bo wystarczy wyeliminować ze swojej diety produkty kwasotwórcze i zastąpić je zasadotwórczymi. Może to jednak okazać się trudnym zadaniem, ponieważ większość popularnych i lubianych produktów jest kwasotwórcza. Nie ma jednak rzeczy niemożliwych. Dla większości osób pierwszy tydzień zmiany diety na alkaliczną może wydawać się bardzo mocnym wyzwaniem, ale po tym czasie przestaniesz tęsknić za codziennym deserem w postaci ciasteczek, batoników czy obiadem w postaci spaghetti lub pizzy. Wyeliminowanie kwaśnych składników niesie ze sobą wiele korzyści. Oczywiście na pierwszym miejscu jest zdrowie. Każdego dnia poczujesz, jak Twój organizm zmienia się na lepsze. Kolejnym pozytywnym aspektem jest różnorodność składników, których do tej pory nie używałeś zbyt często. Poznawanie nowych potraw niesie ze sobą ciekawą przygodę kulinarną.
< Suplement na odkwaszanie - ProDeacid
Do produktów odkwaszających należą:
- Masło;
- jogurty naturalne;
- oleje roślinne - oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej z awokado, olej lniany, olej z wiesiołka;
- owoce - cytryna, limonka, grejpfrut, kokos, wiśnia,
- warzywa - w tym: kalafior, brukselka, groszek, karczochy, cukinia, por, kalarepa, pomidor, czosnek, szpinak, seler, kapusta, ogórek, brokuły, jarmuż, pietruszka, marchew, burak, rzodkiewka, imbir;
- zboża - komosa ryżowa, kasza gryczana, orkisz;
- orzechy;
- ziarna - sezam, kminek, koper włoski, pestki dyni;
Odkwaszanie zawsze można zrobić. Jeśli uważasz, że powyższe dolegliwości nie są Ci obce, odkwaszanie organizmu może być korzystne dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Karolina